onsdag 18 december 2013

Men snälla tomten...

Snälla tomten, får jag önska något i år?! 

Inga kemikalier, ftalater, PVC och liknande i min dotters paket! Jag är för sent ute, jag vet och hur ska tomten kunna ha kunskap och känna till allt. Kan man säga åt sin familj och vänner att deras julgåvor bör begränsas? Till en väldigt minimal och snäv värld där det gäller att läsa, fråga och hålla koll? Inga stora varuhus med billiga grejer från Kina, utan små butiker för barn med tyvärr betydligt dyrare leksaker eller söka på nätet, för alternativen finns inte i att fås? De får ju ångest och ingen köplust alls. Hopplösa människa tänker de nog om mig och ger upp! Men har man läst fakta så har man. Då går det inte att låta bli att vara hopplös. För alla som lever i oskyldig ovisshet lever lyckligare och lättare. Absolut. 

Själv satsar jag hellre på en vettig men dyrare kemikaliefri leksak än ovissheten med flera billiga. Även tanken att dottern hellre ska ha få men bra leksaker som hon uppskattar än en stor massa som bara finns där!

Jag har en tid googlat och sökt docka åt dottern på 2 år och 3 månader. Jag har märkt att hon gillar att leka med dockor, de har dockor på dagis. Hon fick leka med en docka när vi var några dagar på sjukhus. Nu har hon fått leka med min gamla dock från när jag var liten, och den innehåller vad? 1980-talet lär ju ha varit den värsta tiden. Den var min favorit och vacker tyckte jag. Borde jag gömma undan den igen eller ta farväl?

Idag stötte jag på en docka i en liten butik, tror detta är samma tillverkare:


"Lucia är 38 cm lång och har mjuk kropp.
Hon har en napp och kan gråta samt säga "mamma, pappa".
Denna vackra docka tillhör en serie dockor som är tillverkade i Spanien,
vilket är ovanligt i dessa tider då nästan alla leksaker tillverkas i Kina.
Spanien är kända för sina dockor och dessa kunskaper har gått i arv
från generation till generation.
Dockorna är tillverkade av len vinyl och fria från ftalater.
Dockorna kommer i olika storlekar från 33-48cm och är av olika nationaliteter.
En del med mjuk kropp och en del med hård kropp, se beskrivning av varje docka.
Alla dockor kommer med napp, de flesta dockorna har även ljud och då gråter dom när nappen faller ut.
De dockorna kan även säga Mama och Papa. Vill man inte ha ljud kan man lätt ta ut batteriet ur dockan.
De söta dock kläderna är stickade eller gjorda i fina kvalitets tyger!"

Produktbild

Citat och dockbild från kurragomma.nuEuropeiska tillverkare har åtminstone hårdare regler att följa.


Men.Min mor upplyste just mig att att "tomten" kommer med en docka. Från varuhuset. Jaha. Varför sa jag inget tidigare? Inte vill jag såra henne nu. Men hur ska jag få lugn i mitt oroshuvud?! Nåja, har inte sett dockan är, men tvivlar... Eller helt enkelt åka och köpa den jag såg idag och hoppas dottern tycker mer om den?! Vackra var de absolut och 65 euro. Billigare att beställa via nätet från Sverige dock, men då blir tomtens paket mycket försenat...


Och ett tillägg: Stötte på en underbar artikel i samma tankar med Eva Röse: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/darfor-kommer-jag-inte-kopa-julklappar_8822328.svd


5 kommentarer:

 1. Oj ja detta eviga dilemma med klappar och presenter. Jag var väldigt hård från början med vad som var välkommet som presenter... köksleksaker i trä, briotågbana och lego, och ett paket per givare... Jag vågade säga till och motiverade med att vi inte vill ha ett överflöd. Sen hur eko och hälsosamt träleksakerna och legot är är ju en annan femma. Men pilipalileksakshelvetet har vi ännu så länge klarat oss undan. Ser med fasa framemot barnkalasen. Funderade ett tag på att ha presentlösa barnkalas men hur lätt är det sen sist och slutligen då L går på andras kalas och har present med. Nog förväntar han sej att få på sina kalas då också.
  På tal dockor så gillar jag Rubens barn skarpt. Vet dock inte hur eko de är men de verkar kontrollerade. Å så e di mjuuk å gollo! (Min erfatenhet är dock väldigt ringa. L äger inte en enda docka! Stackars unge.) http://www.rubensbarn.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emma! Det var ett bra tips! :-) Och NEJ leksakerna behöver inte vara eko, bara de är kemikaliefria!!! Hittills har vi fått mest kläder och bra saker (= böcker och pussel och dyl.) av de närmaste. Pilipali har lite tanter i omgivningen lyckats komma hit med... 2-års kalaset var helt bra. Tror nog tomten mest är förnuftig i år också, trodde mina egna föräldrar skulle hålla sig till kläder igen, men tydligen har mommo kommit på att hon ska köpa leksaker. Hoppas dockan går att "smuggla" bort småningom... eller nåt!

   Radera
 2. Oj vad svårt när andra ger sådant man själv inte vill ha! Visst är det så att livet var enklare innan medvetenheten, nu tar det emot både här och där när man ska handla.

  SvaraRadera
 3. Jag funderade mer på det där. Skulle din mamma ta mycket illa upp om du förklarade för henne hur det ligger till så hon har en chans att lämna tillbaka på öppet köp och kanske kan hinna hitta något önskat istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte lär de ha kvittot kvar , paketen inslagna och JA mamma skulle ta illa upp att hon gjort "fel"... Suck! Har lite tanken att dottern kunde ha dockan hemma hos mormor så kan hon leka med den när vi är där. Inte dagligen hemma. Men så leker hon ju med denna typ av "hemska" leksaker på dagis också varje vardag...

   Radera