lördag 26 april 2014

Plasttallrikar på dagis

Hämtade dottern från dagis tidigt en gång för flera månader sedan. Såg att mellanmålet åts på plasttallrik. Efter det har oron kommit och gått och jag har försökt förtränga tankarna: kan det vara så att även den varma maten serveras på plattallrikar?! BPA?! Hormonstörande plaster? Det gör man väl inte i dagens läge?! Men gissade ju att det tyvärr är så... 

Nu vågade jag fråga. Ja, man äter på plattallrikar. Billigt märke. Plastnummer saknades i botten. Nu kunde jag ha skrivit ett fakta inlägg baserad på böcker lag läst, men nöjer mig att googla och lägga ut några av de första träffarna som länk. I Sverige är denna diskussion på gång, men varför ingen debatt här i Finland? Hörde motiveringen att de små har sönder tallrikarna...

Att jag hemma slängt det mesta i plastväg och aldrig serverat varm man på plast (även undvikit kall mat, men ett par plasttallrikar har dottern fått i gåva och används sällan...) Hon har söndrat en skål. Det var när hon var 7-månader och jag hade skålen för nära hennes armar. Hon är inte direkt den lugna typen men hon har fattat att man inte slänger porslin runt sig. Och vad skulle det göra fast någon tallrik brakade i golvet? På dagis har de dessutom minibord för de små 1-3-åringarna. Liten fallhöjd, tallriken lär hålla.

Att det luktar syntetisk parfym av städmedel och finns många plastleksaker, målfärger de använder och att det serveras en del hal- och halvfabrikat samt besprutade frukter har jag försökt leva med. Hon får åtminstone ekologiskt och lite mer genomtänkta val halva sin tid av dygnet. Jag har ju inget val, jag ska jobba, hon ska vara på dagis. tröstar mig med att det bara är en månad kvar och sedan ska dottern, jag och liten baby vara hemma! Under mammas kemikaliekontroll. Synd bara med att hon kommer att sakna kompisarna och aktiviteten och den underbara personalen! 

För den som vill läsa mer:


http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/fara-att-anvanda-plasttallrikar-och-plastglas-i-fo/


http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1558856-okand-kemikalie-i-skolans-plasttallrikar


http://ekobebis.wordpress.com/2013/04/29/barnen-ater-pa-bpa-tallrikar-i-forskolan/


http://www.ut.se/nyheter/plasttallrikar-vallar-diskussion(4171477).gm


http://lindvi-hop.blogspot.fi/2013/03/plasttallrikar-i-skolan.htmlKemikalieinspektionens broschyr borde alla inom dagvården läsa och bekanta sig med. Åtminstone de som har möjlighet att påverka vad som köps in och används på daghemmet:

http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Broschyrer/barnbroschyr_web.pdf


Det känns som om de flesta människor idag bara rycker på axlarna åt all fakta som faktiskt finns om de saker och ämnen vi har runt oss. Är det för mycket att ta till sig? Tror de inte på forskningen? Alla har ett val. Många låter sig inte ens informeras. Vi kör i samhällets enkelriktade spår och vänjer oss med att "såhär ska det vara".

Varför?

2 kommentarer:

  1. Det behövs "visselblåsare" - såna som påtalar saker som inte är som de ska. Men för det behövs mod, faktiskt. För man anses fort obekväm då man säger "sanningar". Tack Sabina! Hoppas andra tar till sig av dina funderingar!

    PS Lillfröken är ett riktigt charmtroll!!!

    SvaraRadera
  2. Ett gammalt inlägg, men måste ändå kommentera att det är så skönt att fler tänker lika! En av de saker jag tyckte var jobbig när vår grabb skulle börja i dagis ifjol, var just tanken på att de ska äta från plasttallrikar. Förvånad och glad blev jag dock, när jag upptäckte att t.o.m. 1-åringarna serverades mat på porslinstallrikar på detta dagis! Det borde de göra överallt! Vår numera 3-årige vilding till son har för övrigt alltid ätit på porslinstallrik, och inte en enda gång har den ännu varit i golvet. Jag tror nog att barn lär sig rätt så snabbt; kanske de inte behöver lära sig vara lika försiktiga heller när de har plasttallrik, för då gör det ju inte så mycket om den trillar i golvet...? Nåja, det om det :)
    /Heidi

    SvaraRadera