måndag 7 april 2014

Potatisgratäng med kyckling

Detta med vardagsmat som ska ätas av hela familjen och helst räcka fler dagar så att man inte behöver stressa med matlagning efter arbetsdagen och dagishämtningen varje dag, det är klurigt. Dessutom tenderar dottern vara vrålhungrig och sur och grinig efter en dagisdag. Middagen ska vara klar. Genast. Vi varvar bl.a. med soppor och makaronilåda och fantasin tar snabbt slut. Här är senaste vardagsmaten som jag börjat göra som blir en stor och enkel gryta och räcker i flera dagar! Men fler nya vardagsrätter skulle jag vilja hitta...

Potatisgratäng med kyckling

Ekologisk potatis 
Ekologisk morot (eller batat)
Ekologisk lök
Kyckling
Ekologisk matgrädde
Riven ekologisk ost
Salt 
Peppar

  • Skala potatisen och skär i lämpliga bitar, jag gör tunna små "stänger"/strimlor såsom i Janssons frestelse. Jag fyller en stor smord ugnsform med potatisstrimlorna. Så mängd enligt storlek...
  • Skär morötterna smått och lägg i formen. 
  • Hacka i lite lök. Salta och peppra lite i formen och rör runt.
  • Skär kycklingen i små bitar och stek och salta och krydda enligt smak. Jag sätter oftast salt, eko-vitpeppar, eko-svartpeppar, curry, lite eko-soya, lite eko-honung. Lite chili tror jag det blev senast också. Rör ner i grytan. Tyvärr finns det inte ekologisk kyckling att få tag på. Längtar efter att ha egna kalkoner och/eller höns. Vi äter så gärna kyckling...
  • Ibland lägger jag i lite ost-tärningar. (Originalreceptet jag utgått ifrån har bl.a. soltorkad tomat och fetaost men detta faller inte barnet i smaken, inte heller maken... Dessutom stod det "färdigt marinerad kyckling" - no way!)
  • Häll på matgrädde. Ca 3/4 av potatisen ska täckas av vätskan.
  • Riv på osten.

Ugn 225 grader ca 45-60  min. beroende på storlek. När grädden "kokat in" är det klart. 



Denna gryta åt vi nu till lunch och middag på söndagen och idag måndag går det sista... Så ny tillverkning av mat igen som räcker ett par dagar!

2 kommentarer:

  1. Om ni äter mycket kyckling. Jag brukar göra de där 3 kycklingbenen(?) är det ben eller nåt annat.. Nåja, marinerar eller bara kryddar, in i ugnen, sen rensar jag dem å bitar sönder då de e varma, sen häller jag spadet från ungsformen i kastrull med kycklingbitarna å i med en burk kokosmjölk, kryddar lite och sätter i portionsformar i frysen, räcker till många portioner (om inte kravet förstås är att halva tallriken skall innehålla kyckling). Sen då jag tinar det i kastrull så sätter jag med frysta grönsaker, smakar och reder av, klart!

    SvaraRadera