tisdag 24 mars 2015

Ekomadrasser

Har haft detta inlägg på gång i utkast i evigheter. För över ett år sedan googlade jag runt på ekologiska madrasser för barn och den enda som sålda sådana vad jag kunde hitta var Grön Interiör i Sverige. Efter att ha sett priserna tog det ett bra tag att få dem beställda, men vill verkligen satsa på madrasserna för barnens del. Det går i vågor med kemikalietänkandet. Man orkar ju inte till 100% hela tiden. Just då kunde jag inte sluta fundera på vad dotterns säng innehöll, så det blev en ekologisk madrass till spjälsängen som hon då hade och en lite större att växa i. Nu har babysyster spjälsängen och storasyster sover i större gammal träsäng med sin ekomadrass. 

Så är det ju så att båda flickorna sover en stor del i vår säng också, mysigt och tryggt. Men ingen ekologisk madrass där inte! Men lite på väg är det ju åtminstone. 

Madrasserna är ganska kompakta och antar jag jag borde ha beställt någon bäddmadrass också. Tvättbart om det skulle hända kissolyckor. Eller magsjuka. 

Nu tar jag igen och gör den enklare vägen och länkar till ett fantastiskt bra inlägg som Kemikaliepappan gjort på sin blogg för den som vill veta mera:

http://kemikaliepappan.com/giftfritt-sovrum-din-guide-till-att-kopa-en-ekologisk-och-giftfri-madrass/


och mer fakta om sängar här:

http://www.ekobyggportalen.se/inredning/sangar-och-madrasser/


Borde ju då också beställa täcken och kuddar som är ekologiska från något ställe. Lägger här upp några länkar till sökresultat, åt mig själv. En bra sida jag hittade senast hittar jag inte var jag sparat och inte kommer jag fram till den igen. Här på bloggen är det fiffigast för mig att spara saker! Om någon annan råkar ha nytta av infot så är det bara bra det! När jag hinner se ordentligt och plånboken inte lider av att jag är mammaledig…


http://www.bedino.se (här fanns även madrasser!)http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/09/nukkuuko-lapsesi-muovissa-vai-villassa/  (intressant skrivet om barnvagnar: sökt och hittat EN ENDA barnvagn som utlovades kemikaliefri…)
Så sover vi alla tillsammans i egen säng eller i stora sängen. Fotot är taget från dörröppning i köket. Andra dörren går till vardagsrummet. Litet, mysigt, gammalt hus vi bor i som vi vuxit ur för länge sedan. Jag har väl en lite hat-kärlek-relation till huset. Kalla dragiga golv för en baby att ligga på, men huset jag ju också fördelar med att det andras naturligt! Jag tätade ett dragigt fönster (litet hål i glaset på utsidan, så det är frost där på inre rutan kalla vinterdagar) och lyckades få in en barnsäng till när familjen blev större. Har väl 15-20 cm att gå längs mellan väggen och sängen här mot köket. Men vi sover ju bara här. Har mycket annat jag har på önskelistan före ett större sovrum. Fungerar. Har inte tänkt byta ut stora sängen före vi flyttar in i vårt egna blivande hem… Men ekomadrass vill jag ha! 

Den fina lakanshögen där visar att vi har alldeles för lite förvaringsutrymme. Hade vi tänkt till från början och inte sett detta som ett tillfälligt hem så hade vi ju fixat bättre. Här finns ju tomrum på höjden hur mycket som helst! Haha! En fin fördel med småbarnen är också att tapeten var färdigt söndriga när vi flyttade in, så att första tjejen rivit i de bitar som varit spruckna gör inget! Hade vi haft nytt hade man fått muttra och förbjuda tapetknaprande små fingrar...  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar